Prevelike količine klora u vodi

Kada su u vodi prisutni mikroorganizmi, govorimo o mikrobiološkoj onečišćenosti vode. U mikroorganizme ubrajamo bakterije, viruse, protiste. Granične vrijednosti mikroorganizama i monitoring su navedeni u Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju. U koliko broj dozvoljenih mikroorganizama preilazi granične vrijednosti mora upravitelj vodovoda o tome obavijestiti korisnike i sprovesti odgovarajuće mjere. Vodu, koja je mikrobiološko onečišćena, potrebno je bar tri minute prokuhavati kada zavrije da se unište svi prisutni mikroorganizmi i da ju smijemo konzumirati.


Mikrobiološka onečišćenost vode je najčešća poteškoća u manjim, nereguliranim područjima opskrbe, koja opskrbljuju 50-1000 žitelja. Učestala poteškoća je fekalno onečišćenje do koje najčešće dolazi pri nekontroliranoj upotrebi gnojiva poljoprivrednih površina ili bilokakvo onečišćenje s izmetom.

Mikrobiološko onečišćenje uspješno uništimo s pravilnom dezinfekcijom vode. Klor je ućestala upotrebljena metoda dezinfekcije vode, koja ipak ima i negativna svojstva, jer pri nekontroliranom i neprimjerenom doziranju može doći do nepoželjnog lošeg okusa i mirisa klora u vodi ili do stvaranja po zdravlju štetnih nusproizvoda (trihalometana).


Zdravlju potpuno neštetna metoda dezinfekcije vode je dezinfekcija s UV svijetlošću. UV dezinfekcija vode je bistveno učinkovitija od klora pri uništavanju vodenih parazita, kao npr. Giardia i Cryptosporidium, ne mijenjaju okus ili miris vode i ne uzrokuje štetne nusproizvode.


Poteškoće s prevelikim količinami klora u vodi se najčešće pojavljaju u manjim vodovodnim sustavima, gdje se klor ne dozira proporcionalno.


Poteškoće s klorom u vodi najednostavnije rješavamo s ugradnjom pročišćivača za pitku vodu u kuhinji ili s ugljenim filterima na ulazu vode u objekat. Aktivni ugljen ima jaku apsorpcijsku sposobnost i odstrani loš okus, miris, klor, pesticide i određene teške metale iz vode.

Pogledajte si više o rješenjima u kuhinji.