Sustavi za učinkovito korištenje kišnice


Filteri za kišnicu, spremnici vode, crpke i crpna tehnika

 

Najčešće se kišnica sakuplja s krovnih površina pa tako i ispire razne nečistoće. Na jesen, kišnica uz finu prašinu u spremnik donosi i lišće iz oluka. Te nečistoće je dobro odstraniti prije dolaska vode u spremnik. Kada dođu lišće, fina prašina i druge nečistoče s kišnicom u spremnik, padnu na dno te s vremenom počnu trunuti. Posljedica truleža organskih tvari je rast mikro organizama. Indikatori truleži su zamućenost, neugodan miris i okus vode. Kišnica dolazi najčešće čista, i da bi ostala čista i u vašem spremniku, potrebno je sljediti četiri osnovna pravila.


Četiri osnovna pravila za čistu kišnicu

1. Filtrirajte prije ulaska u spremnik za vodu

U kvalitetnoj predpripremi kišnice je prvi korak ugradnja filtera krutih čestica i lišća. Kišnica dolazi s krova u filter, gdje protok vode krute čestice odvaja od vode koja odlazi u spremnik. Odvojene čestice i lišće se s malim dijelom vode ispiru u odvod.

Kako djeluje?

1. Voda teče kroz filter i jednako se prelijeva preko kaskada.

2. Na kaskadama se izvodi prvi stupanj čišćenja. Veća prljavština se odvodi na kaskade i otjeće u odvod.

3. Voda između kaskada curi na drugi stupanj čišćenja, na sekundarnu nehrđajuću filtersku mrežu (0,65 mm). Zbog specijalne strukture i nagiba filterske mreže, prljavština otječe iz mreže u odvod. Filter se tako čisti sam i traži vrlo malo održavanja.

4. Pročišćena voda teče dalje u spremnik.

5. Prljavština otječe u odvod.

2. Mirni dotok

Sitne čestice koje se ne prefiltriraju na ulaznom filteru stavraju talog na dnu spremnika vode. Zbog umirjenog dotoka pri novim padalinama taj ostane na dnu, zato voda nije zamućena. Mirni dotok zagotavlja dovod svježe vode i s tim i kisik u donje slojeve spremnika vode. S tim se sprječava razvoj anaerobnih bakterija i voda ostaje svježa

3. Preljev s sifonom

Čestice koje su lakše od vode (npr. cvjetna pelud), polako isplivaju prema površini vode. Strukovno izrađeni 3p preljevni sifon s posebnim ulaznim otvorima i »skimmer « efektom na površini odvodi plivajući sloj čestica kojii na površini stvaraju film prašnjavih čestica. Redovitim preljevanjem vode preko sifona, u spremniku se postigne aktivna difuzija kisika na vodnoj površini. Upotrebom 3p sifona dodatno sprječavamo razvoj anaerobnih uvjeta u samom spremniku vode.

4. Plivajući usis

Plivajući usis cijelo vrijeme pliva tik ispod površine vode. Usisna košara koja je na konstantni udaljenosti od površine vode (oko 20 cm) osigurava usis najčišće i najbistrije vode iz spremnika.

To možemo učiniti i s potopnom crpkom koja je montirana u spremniku, kao i s usisnom ili tlačnom crpkom montiranom u kući.


Kombinirani sustav za filtriranje i dezinfekciju kišnice

Vodu možemo pri ulazu u objekat (iza crpke ili hidroforom) dodatno pročistiti. Odabir filtera ovisi od namijene za što sve ćemo upotrebljavati kišnicu. Za korištenje vode za WC-kotliće, perilice … preporučamo ugradnju trostupanjskog filterskog sustava MESEC Triplex Pro ZK-I.

Kada je kišnica, bušotina ili izvor/bunar jedini vir vode, te želite čistu i mikrobiološko sigurnu pitku vodu, preporučamo ugradnju kombiniranog filterskog i ultravijoletnog (UV) dezinfekcijskog sustava.


Kompaktan sustav filtriranja i UV-dezinfekcije vode osigurava čistu i mikrobiološko sigurnu pitku vodu. Rezultat istraživanja i razvoja na podrućju kompaktnih sustava za filtriranje i UV-dezinfekciju vode za stanovanjske objekte, vikendice, planinarske kuće … su sustavi MESEC 209Q i MESEC 105Q. Osnova oba sustava je kvalitetno trojno filtriranje koje garantira prikladno filtriranje za optimalnu UV dezinfekciju vode. Okolišu ljubazna dezinfekcija bez kemikalija garantira 99,99-postotno uništenje svih mikroorganizama, uključujući E.Coli, Cryptosporidium i Giardia te osigurava čistu i mikrobiološko sigurnu pitku vodu.

Više o tome


Zanima vas više o UV dezinfekciji? Pročitajte si više ovdje.


Crpne stanice

Potpuno automatske crpne stanice MESEC H2O RW pouzdano nude primjerenu i sigurnu opskrbu s kišnicom. Konstruirane su tako da upravljačka elektronika automatski preklopi s kišnice na vodu iz javne mreže kada u spremniku ponestane kišnice. Sve crpne stanice su skladne s standardom DIN1989, standardom EN1717 stupanj 5 i odredbom o pitkoj vodi.

Više o proizvodima

 

Crpke i oprema

Crpke osiguravaju prikladan i pouzdan rad u opskrbi s kišnicom. Upravljačka elektronika osigurava neometanu opskrbu kućne vodovodne mreže s konstantnim tlakom i protokom vode. Potopne crpke s upravljačkom elektronikom za uključenje/isključenje crpke i pružanjem konstantnog tlaka.

Više o proizvodima