Zaštita i održavanje sustava grijanja


Loš prijenos topline, korozija u sustavima grijanja, javljanje grešaka u djelovanju, ispad djelovanja, alge u nisko temperaturnim sustavima… Poznato?

U sustavima grijanja zatvorenog tipa mogu se stvoriti razne nečistoće: vapnenac, oksidi, komadići hrđe i sluz. Te nečistoće često vidimo kao »blato« i mogu prouzročiti različite poteškoće: blokiranje ventila, senzora i regulatora, ispad djelovanja crpki, hladne točke u radijatorima i podnom grijanju. Mogu prouzročiti nastanak opasnog procesa korozije. »Blato« smanji toplotnu učinkovitost, poveča potrošnju energenata i smanjuje trajnosti svih komponenata sustava grijanja.

MESEC sistemi nude rješenja za učinkovitu zaštitu sustava grijanja:

 • Pravilno čišćenje, punjenje i zaštita sustava grijanja s AZ® inhibitorima korozije
 • Ugradnja specijalnog magnetnog filtera »SafeCleaner« ili »MAG-NUS« u zatvoreni ćvor sustava grijanja.

AZ® sredstva za čišćenje i inhibitori korozije

Važan postupak, s kojim sprječimo nastanak blata, je pravilno čišćenje i zaštita sustava grijanja s inhibitorom korozije. Pravilno, sigurno i uspješno čišćenje zatvorenog ćvora sustava grijanja možemo postići upotrebom sredstava AZ®. Sredstva namijenjena čišćenju sustava su AZ® 2000, AZ® 3000, AZ® 4000 i AZ® 7000, ovisno od specifične poteškoće – više informacija tehnički opis za AZ® proizvode. Učinkovitu zaštitu od korozije garantiraju sredstva AZ® 1000, AZ® 5000 i AZ® 6000, ovisno od vrste zatvorenog ćvora za sustave grijanja.

Više o tome

Katalog proizvoda – AZ® sredstva

Proizvodi namijenjeni zaštiti sustava grijanja


Filteri za ugradnju u krugotok sustava grijanja

Primjeren filter u sustavu grijanja odstrani čestice vapnenca, oksida , komadiće hrđe i sluzi. Provjereno učinkoviti filteri su »SafeCleaner« i »MAG-NUS«.

Glavne prednosti:

 • Odstrani sve nečistoće,
 • Odlične hidraulične karakteristike,
 • Jednostavna montaža: vertikalno, horizontalno, dijagonalno,
 • Produljuje životnu (radnu) dob kotlova,
 • Dodatno štiti od korozije,
 • Pridonosi učinkovitosti sustavu grijanja.,
 • Omogućuje jednostavno doziranje sredstava za čišćenje sustava ili zaštitu od korozije.

Više o proizvodu


Sredstva za zaštitu i održavanje sustava grijanja

Pravilno čišćenje, punjenje i zaštita sustava grijanja s inhibitorom korozije je važna mjera s kojom sprječavamo nastanak korozije i “blata”. Pravilno, sigurno i uspješno čišćenje zatvorenog kruga sustava grijanja pružaju sredstva AZ®.

Sredstva namijenjena čišćenju sustava:

 • AZ® 2000,
 • AZ® 3000,
 • AZ® 4000
 • AZ® 7000Koje sredstvo upotrebiti ovisi od specifičnog problema – molimo gledajte opis za pojedinačni AZ® proizvod. Učinkovitu zaštitu od korozije pružaju sredstva AZ® 1000, AZ® 5000 i AZ® 6000, ovisno od pojedinačne vrste zatvorenog sustava grijanja.

Više o proizvodu


Crpke za čišćenje sustava grijanja


MESEC EVOLUTION, crpke za čišćenje sustava grijanja. U sustavima grijanja se s vremenom nakupi vodeni kamenac (izmjenivaći topline), korozija, nečistoća. To jako utječe na iskoristljivost sustava.

Crpke MESEC EVOLUTION su namijenjene za ispiranje i pranje pojedinaćnih izmjenjivaća topline ili cijelih zatvorenih sustava grijanja. Crpke su posebno primjerene zajedno s upotrebom s AZ® proizvodima za čišćenje sustava grijanja.

Nakon čišćenja preporučamo punjenje sustava s tretiranom vodom preko stanice za punjenje FS10 i dodanim sredstvom za zaštitu sustava – inhibitorom korozije AZ® 1000 ili AZ®1000 PLUS.

Više o proizvodima